Forskning: ta mer protein efter träningen!

Spread the love

Den gamla dogmen om att 20 gram protein efter träningen är optimalt sågas i ytterligare en studie. 40 gram ger en respektabel 20-procentig ökning av muskelproteinsyntesen.

Vi vet sedan länge att det är när vi äter efter träningen som kroppen slår om från nedbrytning till uppbyggnad. Framför allt är det tillgång till protein, specifikt aminosyran leucin, som utgör startsignal för att börja återhämtning och bygga upp ny muskelmassa. 20-25 gram högvärdigt protein efter träning har länge ansetts tillräckligt för att stimulera proteinsyntesen maximalt, och högre doser än så har betraktats som ett onödigt överflöd.

Denna föreställning revideras just nu. Ett växande underlag av forskning pekar mot att högre doser protein leder till starkare stimulering av proteinsyntesen och mer muskelmassa. En studie från augusti i år visade till exempel tydligt att 40 gram vassleprotein helt klart ger en starkare muskelbyggande effekt jämfört med intag av 20 gram.

Studien var ursprungligen designad att undersöka kroppsviktens, och specifikt muskelmassans roll för hur stort proteinintag som var optimalt. Misstanken var att tyngre personer med mer muskelmassa skulle ha nytta av större doser protein än lättare försökspersoner med mindre muskelmassa. Men hypotesen kunde inte befästas, trots att den låter logisk. I stället såg man att både de lättare och de tyngre personerna alla hade nytta av det högre proteinintaget. I snitt ledde intag av 40 gram vassleprotein till 20 procent högre proteinsyntes jämfört med intag av 20 gram. En skillnad som blir till betydande mängder muskler på lite sikt.

En av de specifika omständigheterna i denna studie var att testpersonerna tränade helkroppsprogram i studien. Det skulle kunna vara en del av förklaringen till att mer protein kom till användning efter träningen, jämfört med äldre studier där testpersonerna tränat en mer isolerad muskelgrupp.

Sett i ett större sammanhang passar denna studie väl in i bilden som målas av nyare forskning om protein, där högre proteinintag bland annat leder till högre basalmetabolism, och ett stort överskott av protein leder till bättre kroppssammansättning, mer muskler och mindre fett.

Studien i korthet:

  • Intag av 20-25 gram protein efter träningen har länge ansetts tillräckligt för att stimulera proteinsyntesen maximalt. Denna uppskattning stämmer inte, enligt ny vetenskap.
  • Den aktuella studien syftade till att undersöka i fall tyngre personer med mer muskelmassa skulle ha nytta av mer protein efter träningen än lättare testpersoner med mindre muskelmassa.
  • Resultaten visade i stället att alla testpersoner, oavsett kroppsvikt och muskelmassa, hade nytta av det högre proteinintaget.
  • 40 gram vassleprotein efter träningen gav upphov till i genomsnitt 20 procent högre muskelproteinsyntes jämfört med intag av 20 gram.
  • Studien följer ett mönster av forskning, som pekar mot att högre doser protein än vi tidigare vetat leder till bättre träningsresultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies för att vår webbplats skall fungera samt att tillhandahålla, utveckla och utvärdera tjänster i våra digitala kanaler, samt förse dig med anpassad kommunikation och marknadsföring.
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Vad är en cookie

En cookie är en textfil som den webbplats som du besöker begär att få spara på din dator (obs. med dator avses även läsplatta och smarttelefon om inget annat framgår) och som gör det möjligt att identifiera dig som besökare på en webbplats. Den information som finns i cookien kan användas för att följa ditt surfande på webbplatser som använder samma typ av cookie och därigenom kan exempelvis erbjudanden som visas anpassas för dig. Det finns två olika typer av cookies. Den ena typen är mer varaktig och sparar en textfil under en längre tid på din dator. Denna typ av cookies har ett bestämt utgångsdatum och används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan du senast besökte den aktuella webbplatsen. När utgångsdatumet för den aktuella cookien passerats raderas densamma från din dator när du återigen besöker den webbplats som placerade cookien på din dator. Den andra typen av cookie är mer kortvarig (s.k. sessionscookies) och lagras temporärt i ditt kommunikationsmedel under den tid som du besöker en webbplats. Denna typ av cookies används exempelvis för att hålla reda på vilket språk som du har valt för den aktuella webbplatsen och försvinner så snart när du stänger ned din webbläsare.

Vilka typer av cookies använder vi oss av och för vilka ändamål?

Vi använder oss av både mer varaktiga cookies och kortvariga cookies. Det främsta syftet med vårt användande av cookies är att möjliggöra handel i vår webbutik och underlätta analyser av trafiken på vår webbplats samt förbättra vår kundservice. Vi sparar även genom våra cookies information om bland annat vilka sidor på vår webbplats och i vår webbutik som du besökt. Detta gör vi för att kunna anpassa våra erbjudanden och annonser på vår webbsida efter vad du är intresserad av. Vi använder oss av Google Analytics som är ett webbaserat analysverktyg som tillhandahålls av Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA ("Google"). Google använder aktuell information för att utvärdera besökares användande av webbplatsen, för sammanställande av rapporter om webbplatsanvändande och för tjänster i anslutning till webbplatsaktiviteter och internetanvändande. Vidare kan Google komma att anpassa den annonsering som du ser utifrån information om ditt tidigare surfande. Informationen som sparas i de cookies som Googles verktyg använder (såsom IP-adresser) vidarebefordras till, och lagras på, Googles servrar som finns placerade runt om i världen. I och med detta kan informationen komma att hanteras på en server som är placerad i ett annat land än där du bor. Google kan även komma att överföra informationen till tredje man för det fall det krävs enligt lag eller när sådan tredje man behandlar informationen på uppdrag av Google. Google sammankopplar inte din IP-adress med någon annan information som Google har lagrat.

Ditt samtycke till vårt användande av cookies

Genom att du har din dator inställd på att tillåta cookies samtycker du till vår och Googles användning av cookies på vår webbplats och i vår webbutik som den beskrivs i denna information. Om du samtycker till vårt användande av cookies får du tillgång till alla funktioner på vår webbplats och webbutik som kräver användande av cookies. Du har möjlighet att avstå från att lämna samtycke och även att återkalla ditt samtycke vilket du gör genom att ändra inställningarna i din dator så att detta inte längre tillåter användande av cookies. Du kan även ställa in datorns webbläsare så att en varning ges varje gång webbplatsen försöker sätta en cookie på din dator. Genom inställningarna i webbläsaren kan du även radera cookies. Om du använder dig av en dator kan inställningarna om cookies normalt ändras genom inställningarna i din webbläsare, om du använder dig av en läsplatta kan du normalt göra detta genom att ändra inställningarna i operativsystemet och om du använder dig av en smarttelefon kan du normalt göra detta genom att ändra inställningarna för smarttelefonens webbläsare. Vad händer om du inte samtycker till vårt användande av cookies? För det fall du inte samtycker till vår användning av cookies kommer funktionerna på vår webbplats och webbutik inte fungera fullt ut. Du kommer exempelvis inte kunna logga in på vår webbplats och våra erbjudanden och annonser kan komma att visas för dig oftare än annars. Vidare kommer du inte kunna handla i vår webbutik eftersom vi använder cookies för att kunna hantera innehållet i din varukorg. Du kommer dock fortfarande att kunna se dig omkring i vår webbutik. Om din webbläsare eller brandvägg på din dator är inställd på att neka ett användande av cookies kan du istället kontakta vår kundservice
Save settings
Cookies settings